Priročnik, da lažje preživiš novo študijsko leto

Ne bodi kot jaz, ko si prvi teden še vedno izposojam kulije od sošolcev, zapiske pa si pišem na katerikoli list, ki ga lahko dobim pod roko. Vsako leto znova slepo verjamem v to, da se bomo prvi teden še bolj spoznavali s predmetom in sošolci, a vsako leto znova ugotovim, da imajo profesorji vedno drugačne načrte. Ker vedno čakam do zadnjega s pripravo na novo študijsko leto, se moja nepripravljenost manifestira tako, da mine že pol semestra, jaz pa še vedno z napol prazno glavo in torbo hodim na predavanja in seminarje. S tem namenom sem ti pripravil priročnik, kjer si bova pogledala vse stvari, ki ti bodo pomagale, da boš s dobrim tempom začel in tudi končal študijsko leto, ki je pred tabo.

Foto: pexels.com

Kje začeti?

Prva stvar, ki ti jo polagam na srce, je, da se še pred prvim oktobrom dobro pripraviš in načrtuješ svoj študij. Pomembno je, da si vzameš čas za urejanje študijskega urnika, saj ti bo to pomagalo pri sprotnem sledenju predavanjem, seminarskim vajam in rokom za oddajo raziskovalnih nalog. Preglej študijski načrt in se prepričaj, da so vsi potrebni predmeti vključeni v urnik.

Naslednja nujna stvar je zagotovo računalnik. Vsak študent ve, da je kakovosten prenosnik najnujnejši pripomoček, ki te bo spremljal skozi vsa študijska leta. Na njem lahko organiziraš vse zapiske, jih sproti urejaš, hitro najdeš potrebno učno gradivo in veliko lažje najdeš specifično temo, ki ste jo obravnavali na predavanjih ali seminarju. Vrhunske računalnike in računalniško opremo najdeš v Big Bangu, še predno pa se zapodiš na njihovo spletno stran, na naši strani preveri, katere aktivne popuste, ti trenutno ponujajo.

Foto: pexels.com

Ko pa smo že pri računalnikih, ni slaba ideja, da pred začetkom študijskega leta razmisliš o sklenitvi načrta pri ponudniku spletne varnosti NordVPN . Do konca leta ponujajo 66 % popusta na dvoletni načrt, ki je odlična priložnost za izboljšanje tvoje internetne varnosti. NordVPN ti bo pomagal zaščititi podatke med brskanjem po spletu, kar je še posebej priročno za študente, ko si prenašate različno študijsko literaturo ali pa ko hočeš po maratonsko dolgem učenju pogledati kakšen kvaliteten film ali pa tv serijo.

Hudi outfiti in študijske potrebščine

Ker boš tekom semestra verjetno veliko gradiva dobil tudi natisnjenega ali pa si boš določene knjige ali zbornike fotokopiral, je smiselno, da si narediš tudi dobro zalogo pisarniških potrebščin, predvsem označevalcev in kulijev. Vse to lahko kupiš na priljubljeni spletni trgovini AliExpress, ki ti vedno ponuja izredno ugodne cene in dobro kakovost izdelkov. Če na faks še vedno hodiš s starim nahrbtnikom iz srednje šole in si že lep čas hočeš omisliti novega ali pa morda potrebuješ torbo za prenosnik, lahko trenutno v spletni trgovini Vuch kupiš nahrbtnike in torbe kar do 40 % ceneje.

Ker je vstop v novo študijsko leto kot nov svež začetek, ki ponuja mnoge nove priložnosti, si osvežitev zasluži tudi tvoja garderoba. Jesenske razprodaje lahko tako izkoristiš tudi za oblikovanje novih outfitov, s katerimi boš še toliko raje prikazal na predavanjih. Da pa se pripraviš tudi na stres izpitnega obdobja, si lahko omisliš tudi kozmetične izdelke, ki bodo pomirili tvoje telo in misli. Če iščeš obliže za mozolje, ki ti vedno nastanejo zaradi stresa izpitnega obdobja ali pa pomirjujoče olje, ki te pomaga umiriti dan pred izpitom ali pa pomembno predstavitvijo, na Notinu najdeš vse po vedno ugodni ceni. Preveri, katere kode so aktivne ta trenutek.

Izkoristi, kar ti pripada!

Kot študent vedno izkoristi tudi vse ostale popuste ali brezplačne dostope do različnih institucij, programov ali drugih pripomočkov, ki ti bodo olajšali študijsko pot. Univerze ponujajo številne koristne vire za študente, kot so knjižnice, svetovalne službe, karierni centri in športne možnosti. Tvoje študijsko življenje naj ne zajema le študijskih obveznosti. Priložnost za oblikovanje odnosov s sošolci, profesorji in drugimi člani fakultetne skupnosti je neprecenljiva. Sodeluj v različnih študentskih dejavnostih, kot so študentske organizacije, športne lige in kulturni dogodki. S tem si boš nabral dragocene izkušnje in zgradil močno socialno mrežo, kar ti bo služila v procesu iskanja zaposlitve.

Življenje s cimri

Če se seliš nazaj v študentski dom ali pa si boš stanovanje delil s sostanovalci, je pomembno, da v sobi ustvariš prijetno in mirno okolje. Življenje s sostanovalci zna biti kar glasno, zato si lahko omisliš brezžične slušalke z aktivno izolacijo zvoka in tako v miru opravljaš svoje delo, ne da bi te kdo motil. Ne pozabi pa tudi na praktične pripomočke, kot je recimo podstavek za prenosni računalnik, ki ti bo pomagal, da boš lažje pisal. Če imaš v sobi samo eno ali dve vtičnici, ti bo prav prišel še podaljšek, priročna pa je tudi majhna namizna svetilka, ki jo imaš lahko prižgano tudi, ko tvoj sostanovalec že spi.

Vrnitev nazaj v fakulteto je lahko bistveno manj stresna, če si na vrnitev pripraviš. Ker boš imel stvari urejene, se boš lahko tako več osredotočil tudi na grajenje odnosov, skrb za zdravje in obštudijske dejavnosti. Ker študentje želimo prišparati vsak evro, izkoristi back-to-school popuste in vse stvari, ki ti bodo pomagale k uspešnemu začetku semestra. Uspešno novo študijsko leto!

Žiga Kuhel - Mega Kuponi

Žiga je 24-letni študent sociologije in tekstopisec, ki podnevi raziskuje področje seksualnosti in spolnih identitet, ponoči pa poskuša čudo, ki se mu plete po glavi, spraviti v članek, filmsko kritiko ali idejo za digitalno kampanjo.

Izkušnje tekstopisca je nabiral v oglaševalskih agencijah LUNA TBWA in SONCE.NET, objavil pa je tudi že nekaj samostojnih člankov za revije NEW EDGE, GEJM in EKRAN, ki segajo vse od mode, družbene problematike in filma. Reviji, ki najbolj odražata njegov slog pisanja in teme, o katerih najraje piše, sta zagotovo Dazed in i-D Vice.