Kako sestaviti popolno jesensko kapsulno garderobo?

"Pa kako spet nimam nič za obleči!" si rečeš prepogosto, kot bi želela priznati. Vse nas je že prešinila ta misel, ko kljub polni garderobi nikakor ne najdeš outfita, ki si si ga zamislila v glavi. Danes imaš priložnost, da najdeš odgovor na to večno dilemo. Pogledali bomo, kaj kapsulna garderoba sploh je, zakaj se odločiti zanjo, kako jo lahko sestaviš tudi ti in najpomembneje, kako lahko izkoristiš jesenske razprodaje, da svojo omaro z oblačili transformiraš v svojo sanjsko kapsulno garderobo.

Foto: pexels.com

Hitro spreminjajočem se svetu sledi tudi moda. Trendi se spreminjajo s svetlobno hitrostjo, a nekateri so se dobro zasidrali v svetu mode. Minimalizem doživlja svoj vrhunec in zagotovo ni novinec med modnimi trendi. V prvih vrstah modnih revij prevladujejo outfiti v slogu manj-je-več. Ljudje vse bolj postavljajo kvaliteto pred kvantiteto. Ta minimalističen in premišljen pristop k nakupovanju se je vse bolj prijel med ljudmi, saj počasi prepoznavajo potencial premišljenega in minimalističnega nakupovanja in oblačenja. Kapsulna garderoba odraža prav vse to.

Ideja kapsulne garderobe je preprosta. Svojo (pre)polno garderobo omejiš na nekaj ključnih kosov, ki nikoli niso iz mode in so tako vsestranski, da jih med seboj lahko kombiniraš na tisoč in en način. Tako lahko ustvariš več kombinacij outfitov z manj kosi oblačil. Saj veš, manj je včasih več.

Zakaj bi se torej sploh lotili nečesa takega? Predstavljaj si, da imaš v garderobi samo svoja najljubša oblačila. Nimaš več kosov, za katere točno veš, da bi se jih morala znebiti že včeraj. Največja prednost kapsulne garderobe je gotovo boljša organiziranost. S tem boš prihranila veliko živcev in časa, ki bi ga drugače izgubila za stanje pred omaro in premlevanjem, kaj smiselno paše skupaj in kaj ne. Prav tako je tak pristop bistveno bolj trajnosten kot kupovanje oblačil zadnje mode, ki nam po eni sezoni ne dišijo več.

Kako sestaviti kapsulno garderobo?

Najpomembnejši del sestavljanja kapsulne garderobe je izbira kosov, ki bodo sestavljali osnovo tvoje garderobe. Da bi bila izbira lažja in učinkovitejša, se pred začetkom sestavljanja kapsulne garderobe, vprašaj, kakšni stili te navdihujejo in v katerih kosih se počutiš, kot da si ravno stopila iz modne piste. Inspiracijo za stil lahko najdeš vsepovsod, še posebej pa danes, ko je zaradi lahke dostopnosti socialnih omrežij to še toliko lažje.

Najprej se loti svoje garderobe

Najprej si tvoja zdajšnja garderoba zasluži čistko. Tako boš vedela, katere kose, ki jih želiš imeti v kapsulni garderobi, že imaš, in s katerimi kosi si jo želiš nadgraditi. Kako veš, kateri kos obdržati in katerega ne? Vprašaj se, ali je to nekaj, kar ti je zares všeč in veš, da bi brez težav oblekla že jutri. Ta oblačila lahko zagotovo obdržiš. Drug kup je za vsa oblačila, ob katerem pomisliš »hm, ne vem … mogoče«. Ti kosi oblačil se ti morda ne prilegajo popolnoma, imajo le še sentimentalno vrednost ali pa preprosto še sama ne veš, zakaj jih ne nosiš več. Premisli, ali jih želiš obdržati, ali je morda čas, da se od njih posloviš. Kose, za katere točno veš, da se jim izogibaš, podari naprej. Pomembno je tudi, da si narediš prostor samo za sezonska oblačila. V garderobi naj bodo le še jesensko-zimska oblačila. Oblačila, ki v določenem letnem času niso aktualna, enostavno pospravi v škatle ali pa drugo omaro. Tako boš imela nad oblačili kapsulne garderobe dober pregled.

Določi barvno paleto in razmisli o slojevanju

Jesenska moda se rada poigrava s toplejšimi in zemeljskimi barvnimi odtenki, za kar je še posebej odlična za sestavljanje kapsulno garderobo, saj lahko garderobo prilagodiš svoji priljubljeni barvni paleti. Usklajevanje barvne palete je pomembno ravno zato, da se vsi kosi med seboj dobro ujemajo in jih lahko z lahkoto kombiniraš med seboj. Ko sestavljaš jesensko kapsulno garderobo, je prav tako pomembno, da imaš v mislih slojevanje, saj se vremenske razmere jeseni hitro spreminjajo.

Preveri popuste na Mega Kuponi Slovenija

Najpomembnejše pravilo pri nakupovanju novih kosov je, da investiraš v kakovost. In naj te razveselimo! Visokokakovostne kose lahko kupiš po ugodnih cenah, zahvaljujoč popustom, ki so zbrani na naši strani. Na strani najdeš raznolike trgovine z oblačili in obutvijo, ki ti ponujajo razprodaje in popuste , zato ne rabiš čakati, da si lahko privoščiš kakšen kvaliteten kos in si tako izogneš, da bi morala globoko seči v denarnico.

Nadgrajevanje garderobe z novimi kosi

S kakovostnimi kosi investiraš ne le v kos oblačila, ampak vse spomine, ki jih boš naredila, ko boš imela kos oblečen, saj ti bo kos služil leta in leta. Namesto da impulzivno kupuješ oblačila, se vprašaj, kateri kos bi resnično izboljšal funkcionalnost tvoje kapsule. Ti manjkajo brezčasni usnjeni škornji ali pa morda Dr.Martens bulerji, ki jih lahko obuješ na vsak jesenski outfit? Preveri vse aktualne Eobutev kode , s katerimi lahko jesensko obutev dobiš ceneje in s tem prihraniš na brez časnih kosih obutve. Morda si v iskanju res čisto osnovnih kosov, kot so puliji, majice ali pa bodiji. Predlagamo, da skočiš na Zoot ali Modivo, kjer ta trenutek lahko najdeš aktivne kode s popusti. To je le nekaj naših predlogov, a ne odlašaj, da si jih ogledaš tudi sama.

Pomembno je, da k nakupovanju novih oblačil pristopimo premišljeno, saj s tem privarčujemo ne le denar, ampak tudi dragocen čas. Premišljen pristop ti omogočata tako danes predstavljena kapsulna omara kot tudi kode s popusti, ki jih zbrane na enem mestu najdeš na naši spletni strani.

Žiga Kuhel - Mega Kuponi

Žiga je 24-letni študent sociologije in tekstopisec, ki podnevi raziskuje področje seksualnosti in spolnih identitet, ponoči pa poskuša čudo, ki se mu plete po glavi, spraviti v članek, filmsko kritiko ali idejo za digitalno kampanjo.

Izkušnje tekstopisca je nabiral v oglaševalskih agencijah LUNA TBWA in SONCE.NET, objavil pa je tudi že nekaj samostojnih člankov za revije NEW EDGE, GEJM in EKRAN, ki segajo vse od mode, družbene problematike in filma. Reviji, ki najbolj odražata njegov slog pisanja in teme, o katerih najraje piše, sta zagotovo Dazed in i-D Vice.