Black Friday in Cyber Monday 2023: kdaj in kaj lahko pričakuješ?

Jesen ne prinaša le pobegov v barvito naravo, počitka od vročih temperatur in topline jesenske kulinarike, ampak tudi težko pričakovano nakupovalno sezono, ki jo že tradicionalno odpirata Črni petek in Spletni ponedeljek. Da se izogneš nakupovalni mrzlici in zares kupiš le tisto, kar potrebuješ, smo ti na enem kupu nabrali, vse, kar moraš vedeti o letošnjih ugodnostih Črnega petka - od pomembnih datumov pa vse do nasvetov, kako do najboljših ponudb in popustov.

Foto: pexels.com

Kaj sta Black Friday in Cyber Monday?

Vsakoletni novembrski nakupovalni vikend ima tako, kot Valentinovo in noč čarovnic, ameriške korenine. Black Friday izhaja iz sredine 20. stoletja, ko so prodajalci dan po Zahvalnem dnevu, ki ga v ZDA praznujejo četrti četrtek v Novembru, naznanili začetek sezone božičnih nakupov. Termin je bil prvotno uporabljen za opisovanje finančnih težav, ko so trgovci beležili le izgube tj. da je bilo njihovo stanje “v rdečem”, vse do dneva po Zahvalnem dnevu, ko jim je končno uspelo priti na zeleno vejo in doseči dobiček tj. da je bilo njihovo stanje končno “v črnem”. Ena od razlag pa je tudi, da se izraz Black Friday prvotno ni navezoval na nakupovanje, temveč na prometno gnečo, ki je nastala po Zahvalnem dnevu.

Črni petek je skozi leta postal sinonim za dan velikih popustov in razprodaj in se je po celem svetu ustalil kot začetek božičnega nakupovalnega obdobja, ki letno privablja milijon nakupovalcev. V zadnjih nekaj letih se je evforija Črnega petka bliskovito razširila po vsej Evropi in hitro postala eden najpomembnejših dni v letu tako za trgovce kot kupce. Črnemu petku, ki običajno ne poteka samo v petek, ampak kar cel vikend, se je zaradi velikega povpraševanja spletnih ponudnikov, v zadnjih letih pridružil še Cyber Monday ("Kibernetski ali Spletni ponedeljek"). Ta je postal priljubljen tudi med ljudmi, saj jim omogoča, da se izognejo gnečam in lahko nakup opravijo kar iz udobja štirih sten.

Nizkem štartu za najugodnejšimi nakupi letos

Na dan privleči svoj koledar, saj je to najpomembnejši datum, ki si ga moraš zapomniti letos. Letošnji Black Friday se bo odvijal v petek, 24. novembra, tri dni kasneje, v ponedeljek, 27. novembra, pa lahko izkoristiš še Cyber Monday. Črni petek ponavadi ne pomeni le enodnevnega nakupovanja, ampak se številni spletni ponudniki s popusti oborožujejo cel november. S popusti in promocijskimi kodami si vedno na tekočem tako, da redno spremljaš našo stran s ponudbami in razprodajami Črnega petka ali pa se naročiš na novičnik spletnih ponudnikov. Če nikjer ne najdeš popustov svojega najljubšega spletnega ponudnika, lahko preveriš tudi med našimi ekskluzivnimi kodami s popusti, ki so na voljo samo na naši strani in nikjer drugje v Sloveniji.

Črni petek, Spletni ponedeljek ali oboje?

Še pred začetkom prazničnega obdobja razmisli, za katere ponudbe se splača izkoristiti popuste Črnega petka v fizični trgovini in katere lahko opraviš preko spleta. Velika prednosti nakupovanja v živo je, da izdelke lahko pogledaš v živo in se prepričaš, da ti ustrezajo. Prav tako je kupljen produkt že takoj tvoj in ti ni treba čakati na dostavo na dom. Svoje prednosti pa ima tudi nakupovanje preko spleta. Na spletu ponavadi najdeš širšo izbiro kot v fizični trgovini, lažje primerjaš cene in nakup opraviš kar od doma. Prav tako pa lahko izkoristiš še vse spletne kode, nad katerimi imaš stalen pregled na naši strani. Veliko ljudi kombinira kar oboje, saj določene stvari potrebujejo tvoje skrbno oko, druga pa zaradi prihranitve časa in izognitvi gneče bolje kupiti preko spleta.

Kaj se splača kupiti na letošnji razprodajni vrhunec?

Slovenski spletni ponudniki bodo letos med razprodajami Črnega petka največ stavili na obleke, obutev, dodatke, stvari za dom, pohištvo in elektronske naprave. Večina popustov se bo gibala med 30 in 50 %, ki jih bodo trgovci začeli ponujati že v začetku meseca novembra in se bodo nadaljevali v praznični december. Omenjene kategorije lahko prebrskaš že na začetku novembra in si shraniš vse produkte, ki jih imaš že dolgo na seznamu želja ali pa jih preprosto nujno potrebuješ.

Med tisoči izdelki, ki jih je vredno kupiti med razprodajami, so predvsem oblačila in modni dodatki. Trgovine z oblačili, kot so Modivo, Eobutev, in Sinsay, nas sicer že skozi leto pridno razvajajo z visokimi popusti, a so v času Črnega petka še posebej radodarne, zato bodi pozoren, da ne zamudiš njihove ponudbe. Razprodaje lahko izkoristiš tudi na elektroniki, za katero moraš ponavadi odšteti nekoliko več denarja. Tako si lahko omisliš nov iPhone ali celo nov Samsungov televizor. Si se morda v tem letu začel navduševati nad tenisom in želiš nadgraditi tvoj teniški lopar ali pa si se po dolgem času vrnil v fitnes in potrebuješ nove športne hlače in superge? Popuste lahko izkoristiš tudi za nakup športne opreme in oblačil.

Ne pozabi pa tudi na svoje najbližje. Črni petek in Spletni ponedeljek sta kot nalašč za zgodnji nakup božičnih daril, saj ne le da privarčuješ kar nekaj denarja, ampak boš imel vsa darila že pripravljena pred kaotičnim božičnim tednom, ko trgovine pokajo po šivih.

Foto: pexels.com

Spletna varnost na Črni petek in Spletni ponedeljek

Ker se poimenovanje spletnega ponedeljka nanaša na spletno okolje, se dotaknimo še pomena potencialnih internetnih pasti, na katere lahko v nakupovalni mrzlici hitro nasedemo. Dobro se lahko zaščitimo z uporabo močnih gesel, naložitvijo protivirusnega programa, preverjanjem pristnosti spletnih strani, uporabo varnih brezžičnih omrežij, skeptičnost do ponudb, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične in skrbnim branjem pogojev poslovanja. S temi preventivnimi ukrepi lahko zmanjšaš tveganje in brezskrbno uživaš v spletnem nakupovanju. Poleg omenjenih ukrepov je priporočena tudi uporaba ponudnikov spletne varnosti. Do konca leta lahko izkoristiš kodo s 66 % popustom na NordVPN članarino, ki ti bo pomagal k varnejšemu brskanju po spletu in zaščiti pred morebitnimi spletnimi napadi.

Tako, pa si pripravljen na najugodnejše nakupovanje letos! Ne pozabi pripraviti svoj seznam želja in razmisliti o svojem proračunu. Saj veš. Bolje biti pripravljen, kot pa da ti najboljši popusti in razprodaje letošnjega leta spolzijo iz rok. Zagrabi jih in izkoristi to edinstveno priložnost.

Žiga Kuhel - Mega Kuponi

Žiga je 24-letni študent sociologije in tekstopisec, ki podnevi raziskuje področje seksualnosti in spolnih identitet, ponoči pa poskuša čudo, ki se mu plete po glavi, spraviti v članek, filmsko kritiko ali idejo za digitalno kampanjo.

Izkušnje tekstopisca je nabiral v oglaševalskih agencijah LUNA TBWA in SONCE.NET, objavil pa je tudi že nekaj samostojnih člankov za revije NEW EDGE, GEJM in EKRAN, ki segajo vse od mode, družbene problematike in filma. Reviji, ki najbolj odražata njegov slog pisanja in teme, o katerih najraje piše, sta zagotovo Dazed in i-D Vice.